Ιατρικός βελονισμός


Τι είναι βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση λεπτών βελονών σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα την κάθε ασθένεια, για 20 λεπτά συνήθως. Η εισαγωγή των βελονών είναι σχεδόν ανώδυνη και αναίμακτη και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού με έκκκριση ενδογενών ουσιών που διορθώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Αντί δηλαδή ο ασθενής να λαμβάνει φάρμακα, διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα δικά του.
Η μέθοδος χρονολογείται από 2οπ.Χ. αιώνα και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, όπου έγινε η πρώτη παρατήρηση της ενέργειας του σώματος που ονομάστηκε qi (τσι).
Για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η ασθένεια οφείλεται σε ένα μπλοκάρισμα της ενέργειας, μια ανισορροπία του Yin και του Yang (αρνητικό και θετικό στοιχείο), που οφείλεται στη δράση εξωτερικών παθογόνων ή εσωτερικών διαταραχών.

Εφαρμογές βελονισμού
Με τον βελονισμό μπορούμε:

  • να θεραπεύσουμε παθήσεις
  • να σταματήσουμε τον πόνο
  • να βελτιώσουμε συμπτώματα
  • να κάνουμε πρόληψη για εκδήλωση μιας ασθένειας ή ενός συμπτώματος
  • να περιορίσουμε την εξελικτική πορεία μιας χρόνιας νόσου
  • να χαλαρώσουμε ή να τονώσουμε / αναζωογονήσουμε  τον οργανισμό, να μειώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση
  • να καταπολεμήσουμε τις εξαρτήσεις (κάπνισμα – παχυσαρκία)
  • να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συχνά συναντάμε σε οξέα και χρόνια νοσήματα

Είναι ασφαλής ο βελονισμός;
Γενικά, ο Βελονισμός είναι από τις πιο ασφαλείς θεραπευτικές πράξεις. Έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα*. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος, όταν εφαρμόζεται σωστά από εκπαιδευμένους ιατρούς που τηρούν αυστηρά τους κανόνες εφαρμογής τους.

Στην Ελλάδα ο νόμος απαγορεύει τη χρήση χρήση του Βελονισμού σε μη ιατρούς γιατί είναι αναγνωρισμένος σαν ιατρική πράξη.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δώ κάποια διαφορά;

Όπως και στις περισσότερες θεραπείες αυτό εξαρτάται από την διάρκεια, τη σοβαρότητα και τη φύση του προβλήματός σας. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μία και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση, ενώ για άλλα πιο χρόνια προβλήματα μπορεί να χρειαστούν  τουλάχιστον 5-6 συνεδρίες.

* Οι συνεχώς αυξανόμενες μελέτες που εκπονούνται με αυστηρά επιστημονικά και μεθοδολογικά κριτήρια έχουν ενσωματώσει την πανάρχαια αυτή τέχνη στη Δυτική Ιατρική